Energiezuinig

Duurzaam en energiezuinig bouwen. Hoe pakt u dit aan?

Zeker nu de energieprijzen flink gestegen zijn, is energiezuinig bouwen meer dan ooit noodzakelijk en dan bent u bij H-Buildings aan het perfecte adres. 


Bijna-energieneutraal (BEN) bouwen 

Bouwen volgens de BEN-principes is sinds 2021 verplicht voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. BEN betekent bijna-energieneutraal en staat synoniem aan een energiepeil (E-peil) van 30 of minder.

Eigen aan deze bouwwijze volgens de nieuwe norm is dat deze huizen weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.

Daarnaast bent u verplicht om minstens 1 hernieuwbare energiebron zoals bijvoorbeeld zonnepanelen toe te voegen. Deze extra groene energiebron zorgt voor de resterende energie die nog nodig is.

Boven op het E-peil is ook het S-peil van een woning een belangrijke indicator naar energiebehoeftes. Het S-peil of schilpeil vervangt het vroegere K-peil en drukt de energie-efficiëntie van de bouwschil uit. Het vat als het ware alle energetische kwaliteiten van de schil samen in één getal.

Hoe lager het S-peil, hoe minder energie er verloren gaat voor verwarming of koeling van de woning. Het is een indicator van hoe de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is bij hoge temperaturen.

Voor een BEN-woning is een S-peil van maximaal 28 de norm sinds 2021.


Hoe maakt u uw woning bijna-energieneutraal?

Een BEN-woning moet in Vlaanderen naast een bepaald E- en S-peil nog aan andere voorwaarden voldoen. De bouwadviseurs van H-Buildings staan u bij om steeds slimme keuzes te maken zodat uw nieuwbouwwoning vlot onder E-peil 10 of zelfs onder waarde E-peil waarde 0 gaat.


Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen is belangrijk om warmteverliezen via de wanden maximaal te beperken. Elke kier of spleet creëert namelijk een warmte- of luchtlek.


Compact bouwen

Energiezuinig bouwen gaat hand in hand met de trend om compact te bouwen. Een compacte woning staat echter niet gelijk aan een kleine woning, maar wel aan een maximaal bewoonbaar volume binnen een zo klein mogelijke buitenschil. Hoe minder de muuroppervlakte in contact komt met de buitenlucht, hoe minder warmte er kan verloren gaan. 


Duurzaam benutten van zonne-energie

Door een goede oriëntatie en indeling van de woning maakt u maximaal gebruik van zonne-energie. Bij H-Buildings houden we hier steeds rekening mee met de uitwerking van uw bouwplan. Zo geniet u van een optimale oriëntatie en perfecte dimensionering van de glaspartijen.


Duurzame ventilatie

In een woning is ook een gezond binnenklimaat van cruciaal belang. Daarom rusten wij onze woningen uit met D-ventilatiesystemen met warmterecuperatie. Het systeem zuigt hierbij zowel frisse lucht aan en zuigt ook warme gebruikte lucht uit de woning en leidt deze af langs een systeem waardoor de warmte gerecupereerd wordt.

Duurzaam verwarmen doet u met een warmtepomp

Bij een BEN-woning bent u verplicht om gebruik te maken van minstens 1 hernieuwbare energiebron. We denken hierbij aan groene energie afkomstig van zonnepanelen of een warmtepomp. Bij H-Buildings kiezen we steeds voor energiebronnen van de nieuwste generatie met bewezen functionaliteit en kwaliteit. Hierdoor bent u klaar voor de toekomst.

Verwarmen met een warmtepomp biedt trouwens veel voordelen. We zetten ze graag voor u op een rij.

Voordeel 1: Een warmtepomp vraagt geen onderhoud

In tegenstelling tot vele andere duurzame energiebronnen hebt u geen onderhoud aan een warmtepomp. Gezien de lange levensduur van meer dan twintig jaar, spaart u hiermee aanzienlijk meer tijd uit.

Voordeel 2: Een warmtepomp is milieuvriendelijk

Een warmtepomp stoot weinig CO2 uit en verbruikt heel weinig. U betaalt uiteindelijk maar 25% van de geproduceerde warmte. Goed voor het milieu en goed voor uw portemonnee.

Voordeel 3: compatibel met andere technologieën

De elektriciteit die opgewekt wordt door zonnepanelen kan probleemloos gekoppeld worden met uw warmtepomp. Zo wordt de CO²-uitstoot om uw woning te verwarming tot nul gereduceerd. U kan de warmtepomp ook combineren met een zonneboiler en zo water opwarmen.

Voordeel 4: ook koeling mogelijk

Een lucht/water-warmtepomp en geothermie-warmtepomp verwarmen niet alleen, maar kunnen ook passief koelen. Dat gebeurt met een minimum aan verbruik, maar doet de temperatuur in de zomer 2 tot 4 °C afnemen.

Duurzaam koelen 

Om oververhitting tijdens de warme maanden tegen te gaan, doen we een beroep op slimme architecturale keuzes zoals zonnewerend glas of oversteken en screens. 


Voordelen van een BEN-woning

Eigenlijk biedt een bijna-energieneutrale woning niets dan voordelen, daar bent u het ongetwijfeld mee eens. U bespaart niet aanzienlijk op uw energiefactuur, bovendien:

  • Kan u aanspraak maken op bepaalde financiële voordelen zoals een lagere rentevoet voor uw hypothecaire lening en korting op onroerende voorheffing (in geval van afbraak en heropbouw).
  • Bent u minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
  • Zal uw woning minstens zijn waarde behouden.
  • Geniet u van maximaal wooncomfort
  • Draagt u uw steentje bij aan een duurzame wereld.


Interesse in een BEN-Woning?

Neem gerust contact met ons op.